Hieronder vindt u de meest voorkomende vragen van eigenaars die (wensen te) verhuren aan het SVK.
Indien uw vraag hier niet werd beantwoord, kan u contact opnemen met ons kantoor voor een antwoord op maat.
Het SVK onderhandelt samen met de eigenaar/verhuurder en samen komen ze een huurprijs overeen. In het bepalen van de huurprijs wordt rekening gehouden met de mogelijke bezettingsnorm van het pand. De huurprijs kan jaarlijks worden geindexeerd. De eigenaar moet dit telefonisch of via mail doorgeven aan het SVK. Vaste kosten worden in prinicpe niet geindexeerd.
Uw pand dient te voldoen aan de Vlaamse Wooncode.Verder zijn er ook enkele voorwaarden in verband met de oppervlakte.
Qua uitrusting vragen wij:
Minimale oppervlaktes:
Dit zijn allen richtlijnen vastgelegd in het intern Woningkwaliteitcharter van de Vlaamse SVK’s.
Mijn Verbouwpremie is bestemd voor particulieren (natuurlijke personen) die in de eigen woning-hoofdverblijfplaats werken hebben uitgevoerd, ofwel particulieren die een woning hebben gerenoveerd om ze te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor of deze reeds verhuren aan een SVK. Daarenboven moet de gerenoveerde woning gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en moet ze op aanvraagdatum minstens 15 jaar oud zijn. De werken waarvoor de renovatiepremie wordt aangevraagd, moeten voltooid zijn op het tijdstip van aanvraag. De kosten worden bewezen aan de hand van facturen, op naam van de aanvrager, met vermelding van het werfadres en met bijhorende verduidelijkingen zoals offertes, bestelbonnen etc. De facturen mogen op aanvraagdatum maximaal twee jaar oud zijn.
Voor meer informatie over premies verwijzen wij u graag door naar de Premiezoeker van de Vlaamse Overheid.
Een contract loopt minimaal 9 jaar. Het SVK wil zijn huurders een stabiele woonst bieden, waardoor we vragen om vroegtijdige opzeg zoveel mogelijk te beperken. Mocht u dit toch overwegen, overleg dan eerst altijd uitvoerig met het SVK. Bij opzeg gelden de wettelijke bepalingen.
Ja. U kan ten allen tijde uw eigendom verkopen. Hou er rekening mee dat u verkoopt met verhuurcontract. Een gegarandeerde huuropbrengst en geen eigen beheer zijn trouwens sterke troeven om de verkoopbaarheid van uw eigendom te doen stijgen. Indien u zonder contract wenst te verkopen, dient u vooraf een opzeg te geven van zes maanden. Overleg altijd eerst met het SVK om misverstanden te vermijden. Indien u verhuurt aan een SVK, kiest u bewust voor sociale verhuring en het bieden van een stabiele woonst voor mensen met een hoge woonnood!
Het SVK is hoofdhuurder en staat in voor de teruggave van uw pand. Is er toch discussie na 9 jaar, dan kan u gebruik maken van de uitgebreide en geregistreerde plaatsbeschrijving die werd uitgevoerd voor de start van de verhuring. Let op! Het SVK betaalt u geen borg maar staat als hoofdhuurder wél borg. Uw pand keert dus na 9 jaar in goede staat terug.
Nee, tenzij dat uw woning in huur werd genomen door het OCMW waardoor de toewijzing van de huurder ‘sociaal’ is verlopen. In dit geval kan geval per geval bekeken worden of er mogelijkheden zijn. In alle andere gevallen huurt het SVK enkel panden waar geen zittende huurder aanwezig is.
Neen. De huurder is op voorhand nooit geweten. Het SVK werkt op basis van een puntensysteem. Vanaf het moment dat er een nieuwe woning in huur komt, wordt er een toewijslijst opgemaakt van mogelijke kandidaat-huurders. Vanut het SVK zijn wij verplicht de volgorde van de wachtlijst te volgen.
Indien een kandidaat-huurder in samenspraak met u, de woning aanbrengt dan wordt deze kandidaat huurder van de woning. Enkel in dit geval kan u bij de eerste huurder 'inspraak hebben'. De kandidaat die de woning op deze manier zou aanbrengen moet uiteraard wel voldoen aan de inschrijvings -en toelatingsvoorwaarden.
U hebt als eigenaar de mogelijkheid om jaarlijks te indexeren. U moet dit wel éénmalig doorgeven aan de boekhouder van het SVK. Nadien wordt de indexering jaarlijks automatisch toegepast. Indien u niets doorgeeft, wordt de indexering niet automatisch toegepast.
Sinds 1 oktober 2022 bevriest de Vlaamse Regering de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen. Dit geldt voor één jaar. Een indexering mag niet voor woningen met een EPC-label E of F of voor woningen zonder EPC-attest. Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%. Bij energiezuinige woningen met een EPC-label A+, A, B of C wijzigt er niets. Verhuurders van die woningen mogen de huurprijs nog steeds indexeren. U leest hierover meer op de website van Vlaanderen. Impact op SVK-verhuringen Deze regeling geldt ook voor uw hoofdhuur- en onderhuurovereenkomsten. Heeft u dus geen EPC-attest voor bepaalde verhuurde woningen waarbij u normaal wel een indexering doorvoert? Dan vraagt u dit EPC-attest best na bij de verhuurder. Bij woningen zonder EPC-attest of met een EPC-label E of F mag een indexatie namelijk niet. Meer informatie? helpdesksvk.wonen@vlaanderen.be
Elke huurder beschikt over een huurbegeleider. Deze volgt de verhuring van start tot einde op. Tijdens de verhuurperiode tracht deze minimaal jaarlijks een controlebezoek aan de woning te brengen. Indien er sprake is van problemen/overlast gebeurd dit frequenter. Bij problemen zal het SVK altijd ingrijpen.
Neen. Elke woning heeft een huurbegeleider. Deze vormt vanaf de start van de verhuring uw vaste aanspreekpunt. Ook buren, syndicus, raad van mede-eigendom, etc. kunnen vanaf dan rechtstreeks met ons contact opnemen rond communicatie betreffende de verhuring. Het is de bedoeling u dat u als eigenaar, voor de verhuring, zo veel mogelijk ontlast wordt.
Neen. De eigenaar is verantwoordelijk voor het afleveren van een instapklaar pand.
De klusjesdienst / technische dienst is er ter ondersteuning voor de huurder. Bedoeling is om kleine herstellingen ten laste van de huurder op een correcte manier uit te voeren en de huurder hier ook zelfredzaam in te maken.
Indien er sprake is van echte schade/problemen komt de technische dienst ter plaatse voor een vaststelling. Er wordt nagegaan of de schade de verantwoordelijkheid is van de huurder of eventueel een gevolg van slijtage, ouderdom, ... in dit geval is de herstelling ten laste van de eigenaar.
Het is niet de bedoeling dat het SVK herstellingen uitvoert die de verantwoordelijkheid zijn van de eigenaar. De technische medewerker zal na het plaatsbezoek contact opnemen met de eigenaar, op die manier kan samen gekeken worden naar de meest haalbare oplossing. Het is aan de eigenaar om werken zelf uit te voeren of te laten uitvoeren. De technisch medewerker kan de werken verder opvolgen, de aannemer toegang geven tot de woning, ...
Alle werken die uitgevoerd worden in opdracht van / of door de eigenaar moeten op voorhand afgesproken worden met het SVK zodat de huurder tijdig kan verwittigd worden. Alle afspraken ter plaatse gebeuren met medeweten van of in aanwezigheid van het SVK.