Hieronder vindt u de meest voorkomende vragen van huurders die (wensen te) huren van het SVK.
Indien uw vraag hier niet werd beantwoord, kan u contact opnemen met ons kantoor voor een antwoord
Intake en inschrijvingen gaan door tijdens de openingsuren van Woonpijler. Raadpleeg de website voor meer informatie. Opgelet! De website is in aanbouw, je kan voorlopig nog even terecht op de website van Eigen Dak of SVK-LWW. Je kan ook telefonisch contact opnemen indien je een afspraak wenst (09/274 99 30).
Inschrijvingsformulieren vindt u op de pagina Formulieren
Eind juni 2023 werden sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) samengevoegd met als doel één woonactor te vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Voor de gemeente Laarne, Wetteren, Lochristi en Wachtebeke gaan het SVK-LWW en Eigen Dak voortaan verder onder de naam Woonpijler.
Jazeker. Als je zelf een woning aanbrengt, kom je als eerste kandidaat in aanmerking om deze woning te huren. De woning moet echter conform zijn aan de vereisten die het SVK voorop stelt. Het SVK kan onder bepaalde voorwaarden deze woning weigeren.
Heb je dus een woning of appartement gezien dat privé wordt verhuurd en wens je dit aan te brengen via het SVK (zodat je in aanmerking komt voor een huursusbsidie en dus minder huur moet betalen), vraag dan dat de eigenaar contact opneemt met het SVK (info@svk-lww.be). Wij nemen het verder op met de eigenaar. Neem zelf ook contact op met het SVK, op die manier blijf je op de hoogte.
Dat kan. Deze persoon moet wel voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden en je moet dit altijd eerst overleggen met je maatschappelijk werker/huurbegeleider van het sociaal verhuurkantoor. De huurprijs zal niet worden aangepast maar het kan wel invloed hebben op de huursubsidie waardoor je huurprijs toch hoger wordt.
Huisdieren zijn in principe niet toegelaten. In uitzonderlijke gevallen en als de woning geschikt is en het dier zorgt niet voor overlast kan hier wel toestemming voor gegeven worden. Bespreek dit eerst met je huurbegeleider. Er zal altijd rekening gehouden worden met een aantal factoren: grotere honden kunnen bv. niet op een appartement of in een woning zonder koer/tuin. Een huisdier mag nooit zorgen voor enige vorm van overlast.
Woonpijler biedt je normaal een negenjarig contract. Het kan ook in uitzonderlijke gevallen dat Woonpijler jou opzeg geeft omdat de eigenaar bv. zijn woning vervroegd uit huur neemt. Een onderhuurcontract kan nooit langer duren dan een hoofdhuurcontract met de eigenaar. Dit is echter een zeer uitzonderlijke situatie. Indien een eigenaar na 9 jaar het contract verlengt en je wenst te blijven wonen, dan kan dit uiteraard ook. Het spreekt voor zich dat het niet betalen van de huur, gebrekkig onderhoud van de woning, opstapelende klachten ... kunnen leiden tot een uithuiszetting waardoor de huurovereenkomst wordt stopgezet.
Huurders met een dringend technisch probleem aan of in hun woning kunnen alle werkdagen van 8u tot 16u terecht op het nummer 09/ 365 43 10. In het weekend en na deze uren, zoek je best zelf naar een tijdelijke oplossing tot je iemand kan bereiken. Bij heel dringende situaties (rook, brand, water,…) bel je uiteraard de hulpdiensten!