Hieronder vindt u de meest voorkomende vragen van huurders die (wensen te) huren van het SVK.
Indien uw vraag hier niet werd beantwoord, kan u contact opnemen met ons kantoor voor een antwoord
Intake en inschrijvingen gaan door in de hoofdzetel van het SVK, Margote 93 te 9260 Wichelen. Dit kan op dinsdag tussen 9u en 12u en op donderdagnamiddag tussen 13u en 16u. Indien u op een ander moment wenst te komen dan moet u eerst telefonisch een afspraak maken op het nummer 052 42 33 80. Een medewerker van het SVK is ook aanwezig in het administratief centrum (Rode heuvel) in Wetteren op maandagvoormiddag. Indien je hier een afspraak wenst, dan moet je dit vooraf telefonisch aanvragen.
DOOR DE MAATREGELEN ROND CORONA IS ER VOORLOPIG GEEN PERMANENTIE.
WENST U LANGS TE KOMEN, MAAK DAN STEEDS VOORAF EEN AFSPRAAK. Inschrijvingsformulieren vindt u op de pagina Formulieren
Het grootste verschil is het systeem van wachtlijst. Bij de sociale huisvestingsmaatschappijen werkt men met een chronologische wachtlijst. Iedereen die dus vóór jou werd ingeschreven, komt aan de beurt voor er aan jou een woning kan toegewezen worden. Bij een SVK wordt gewerkt met een wachtlijst die gebaseerd is op een puntensysteem. Punten worden onder meer toegekend op basis van woonnood en huidig inkomen. Hoe hoger de woonnood en hoe lager het inkomen, hoe hoger je op de wachtlijst kan komen te staan. Een tweede verschil is dat een SVK zijn woningen huurt op de private huurmarkt, een sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) heeft een eigen patrimonium. Een laatste verschil is de huurprijs. Bij een sociale huisvestingsmaatschappij wordt de huurprijs berekend aan de hand van je inkomen. Bij een SVK betaal je als huurder dezelfde huurprijs die het SVK aan de eigenaar betaalt (+ eventueel kosten eigen aan de woning) . Een huurprijs kan eventueel verminderd worden door een huursubsidie aan te vragen. Echter, niet iedereen komt hiervoor in aanmerking
De wachttijd is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld het aanbod van leegstaande woningen en je plaats op de wachtlijst. Je wachttijd kan helaas om die reden niet worden meegedeeld.
Als je inschrijft bij het SVK-LWW en je dossier is volledig in orde, dan ben je niet automatisch ingeschreven bij Eigen Dak. Je kan wel aangeven dat je dit wenst en dan zal het SVK je inschrijvingsformulier inscannen en doorsturen.
Jazeker. Als je zelf een woning aanbrengt, kom je als eerste kandidaat in aanmerking om deze woning te huren. De woning moet echter conform zijn aan de vereisten die het SVK voorop stelt. Het SVK kan onder bepaalde voorwaarden deze woning weigeren.
Heb je dus een woning of appartement gezien dat privé wordt verhuurd en wens je dit aan te brengen via het SVK (zodat je in aanmerking komt voor een huursusbsidie en dus minder huur moet betalen), vraag dan dat de eigenaar contact opneemt met het SVK (info@svk-lww.be). Wij nemen het verder op met de eigenaar. Neem zelf ook contact op met het SVK, op die manier blijf je op de hoogte.
Dat kan. Deze persoon moet wel voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden en je moet dit altijd eerst overleggen met je maatschappelijk werker/huurbegeleider van het sociaal verhuurkantoor. De huurprijs zal niet worden aangepast maar het kan wel invloed hebben op de huursubsidie waardoor je huurprijs toch hoger wordt.
Huisdieren zijn in principe niet toegelaten in SVK-woningen. In uitzonderlijke gevallen kan hier wel toestemming voor gegeven worden. Bespreek dit eerst met je huurbegeleider. Er zal altijd rekening gehouden worden met een aantal factoren: grotere honden kunnen bv. niet op een appartement of in een woning zonder koer/tuin. Een huisdier mag nooit zorgen voor enige vorm van overlast.
Het SVK biedt je normaal een negenjarig contract. Soms kan deze periode echter korter zijn omdat je zelf wenst te verhuizen, omdat je een toewijs krijgt van een sociale huisvestingsmaatschappij... Het kan ook in uitzonderlijke gevallen dat het SVK jou de opzeg geeft omdat de eigenaar bv. zijn woning vervroegd uit huur neemt. Een onderhuurcontract kan nooit langer duren dan een hoofdhuurcontract met de eigenaar. Dit is echter een zeer uitzonderlijke situatie en het SVK zal in dit geval altijd samen met jou zoeken naar een nieuwe SVK-woning. Indien een eigenaar na 9 jaar het contract verlengt en je wenst te blijven wonen, dan kan dit uiteraard ook
In principe is het de bedoeling dat je van een SVK-woning doorschuift naar een SHM-woning. Het biedt je op termijn meer woonzekerheid en de huurprijs ligt een stuk lager. Indien je ongemotiveerd niet ingaat op een toewijs van een SHM, dan wordt je na de tweede keer geschrapt van de kandidaat-huurders lijst. Je moet dan opnieuw inschrijven en je komt onderaan hun wachtlijst terecht. Denk dus zeer goed na voor je een aanbod zou afwijzen.
Huurders met een dringend technisch probleem aan of in hun woning kunnen alle werkdagen van 8u tot 16u15u terecht op het nummer 052 42 33 80. In het weekend en na deze uren, zoek je best zelf naar een tijdelijke oplossing tot je iemand kan bereiken. Bij heel dringende situaties (rook, brand, water,…) bel je uiteraard de hulpdiensten.