Persbericht Vorming Woonmaatschappij WOONPIJLER – 29/06/2023

Vanaf 1 juli worden de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Dak en het sociaal verhuurkantoor Laarne-Wetteren-Wichelen (SVK LWW) de woonmaatschappij WOONPIJLER.

De Vlaamse Regering besliste dat sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren één woonactor moeten vormen met maar één speler per werkingsgebied: de woonmaatschappij. Het doel van deze ingrijpende verandering in het sociaal woonlandschap is het creëren van één centraal aanspreekpunt voor de huidige bewoners en kandidaat-huurders, efficiënt werken en een klantvriendelijke en optimale dienstverlening onder één dak.

Dit alles diende te gebeuren binnen de 15 Vlaamse referentieregio’s die in de loop van 2022 werden goedgekeurd. De gemeenten Laarne en Wetteren kozen ervoor om toe te treden tot de regio Gent en de gemeente Wichelen ging voor de Denderregio. Hierdoor splitste het bestaande werkingsgebied van Eigen Dak en SVK LWW en werd niet meer voldaan aan de minimale schaalgrootte van 1.000 woningen. Hierdoor dienden de lokale besturen Laarne en Wetteren op zoek te gaan naar één of meerdere aanpalende gemeenten. Na diverse overlegmomenten werden in Lochristi en Wachtebeke 2 partners gevonden om samen het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij te vormen.

 

De 726 sociale woningen en bouwgronden in Lochristi en Wachtebeke die momenteel nog eigendom zijn van de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard uit Gent en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen uit Brussel, zullen overgedragen worden aan de nieuwe woonmaatschappij.  De besprekingen over hoe dit zal gebeuren zullen zo snel mogelijk worden opgestart. Daarnaast dienen ook de sociale woningen van Eigen Dak in Wichelen overgedragen te worden naar de woonmaatschappij met als werkingsgebied Dender-Zuid. De huurcontracten van de SVK-woningen in Wichelen werden ondertussen reeds overgedragen naar Dender-Zuid.

Door deze samenwerking willen de 4 lokale besturen als evenwaardige partners en elk regisseur van het sociaal huisvestingsbeleid in hun gemeente, samen met de woonmaatschappij, werken aan een betere dienstverlening aan (kandidaat-)huurders en (kandidaat-)kopers en ook zorgen voor een kwaliteitsverbetering van het bestaande patrimonium en de verdere toename van het sociaal woonaanbod. Het personeelsbestand telt  17 personen. Een aantal dat naarmate het patrimonium toeneemt ongetwijfeld zal uitbreiden. Het hoofdkantoor van Woonpijler is gevestigd op het Felix Beernaertsplein 55/01 te Wetteren. Om de bereikbaarheid ook voor de bewoners van de overige gemeenten te garanderen, zal gewerkt worden met lokale antennes waarop de inwoners op vaste tijdstippen terecht kunnen.  Alle diensten blijven bereikbaar op dezelfde uren als voorheen. (zie www.eigendak.be en www.svk-lww.be)